TRS Vinarija

Zdravstvene činjenice o vinu

Vino je jedno od najstarijih pića koje čovjek poznaje. Izumljeno je prije više od 8000 godina. Neosporiva je činjenica da mnogi tijekom ručka vole popiti čašu vina. Mnogi tvrde da je upravo ta praksa svojevrsni lijek – od blagotvornog djelovanja na tlak do pomoći kod anemije. No, što je od toga istina, a što dobar marketing? Prije svega, kao i u svemu u životu, potrebno je znati mjeru.

Vino možemo piti gotovo bez osjećaja krivnje, jer sadrži nula kolesterola i nema masnoće. Potpuno je dijetalno! Gotovo sve u vinu što nije alkohol ili voda vrsta je polifenola. Polifenoli uključuju tanin , pigment u boji , vinske arome, resveratrol i oko 5000 drugih biljnih spojeva. Ljekovitost tanina i njihova uporaba je višestruka: Posjeduju protubakterijska i protugljivična svojstva, sužavaju krvne žile, djeluju protiv trovanja različitim tvarima i dr.

Antioksidansi koje posjeduje vino djeluju protiv kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2. Vino bitno smanjuje i šanse za moždani udar onima koji ga piju redovito i umjereno, u usporedbi s osobama koje ga uopće ne piju. Primjerice da biste dobili jednaku količinu antioksidansa koje nađete u vinu trebate popiti 20 čaša soka od jabuke ili sedam čaša soka od naranče.

Godinama su nam govorili da su stara vina najbolja vina. Neka vina bolji okus kad su odležana, ali što se tiče zdravstvenih aspekata vina, mlado vino je puno zdravije! Mlada crna vina sadrže veću razina tanina nego bilo koja druga vrsta vina. Neka su istraživanja pokazala kako redovita i umjerena konzumacija crnog vina može učinkovito smanjiti rizike od nekih vrsta karcinoma kao što su karcinom bazalne stanice, debelog crijeva, prostate i jajnika.

Za kraj u ime zdravlja i vina koje postoji duže od pisanja, kotača, kozmetike i mostova, natočite si čašu (do trećine!), zavrtite i uživajte! Živjeli!

Zdravstvene činjenice o vinu
Izvor: Wine Folly
Scroll to Top
Skip to content