TRS Vinarija

Sljubljivanje hrane i vina

Sljubljivanje hrane i vina u posljednje vrijeme postaje izazov i malim potrošačima kao i ozbiljnim chefovima. Želja nam je da se pobude sva osjetila pri uživanju u jelu, a sve komponentne vina da se lijepo razvijaju uz određeno jelo. Ponukanim time pišemo vam mali šalabahter u slaganju vina i hrane.

Jedno od temeljnih pravila jest da se krene od lakših prema težima vinima, od svježijih i suhih vina prema polusuhim i na kraju slađim, od laganijih prema robusnijima, od mlađih prema starijim godištima, od bijelih prema crnima. Vino bi trebalo pratiti hranu u intenzitetu i pikantnosti da ne bi jedno drugo degradirali. Naravno ponekad ima odstupanja ali se otprilike vodimo tim smjerom.

Započeti večeru najbolje bi bilo laganim roseom ili pjenušcem, osvježavajuće je i otvara apetit. Bijela vina se uparuju uz lakša predjela, lagana mesna glavna jela ili tjestenine s bijelim umacima. Primjerice Sauvignon Blanc idealno paše sa kravljim sirom neutralnog tipa, morskim plodovima. Chardonnay se ljubi sa salatama i jelima u kojima dominira začinsko bilje. Ako je meso malo masnije, na primjer svinjetina, odlično joj parira naša Graševina vrhunska ili Graševina Dekan. Ribe običnoSljubljivanje hrane i vina 01 - TRS Vinarija traže bijela vina. Bijela riba uglavnom traži laganija, mineralnija, svježa bijela vina, kao Graševinu ili Sauvignon Blanc. Ako je riba masnija i nešto začinjenija, te nešto intenzivnijih okusa (primjerice šaran ili riba sa gradela), tada se može sljubiti s jačim varijantama tih sorti.

Tamno meso (crveno) kao što je junetina, janjetina, patka, divljač ima intenzivniji okus i stoga traži robusnija, teža, punija crna vina, kao što su Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc. Tvrdi i pikantniji sirevi u pravilu traže jača crna vina – primjerice Cabernet Sauvignon barrique.

Sljubljivanje deserta i vina je relativno zahtjevno jer desert ne smije biti slađi od vina. Naime vino će se u odnosu na desert tada činiti kiselim. Najbolje je birati poluslatka i slatka vina, kao što su naše izborne berbe Traminca.

I za kraj pijte vina koja vam se najviše sviđaju, zvuči očito, ali vrijedi napomenuti da su sva ova pravila odlične smjernice ali nema ništa loše ni u eksperimentiranju. Jer na kraju svi smo mi različiti i svakome se nešto drugo sviđa.

 

Scroll to Top
Skip to content