TRS Vinarija

Berba grožđa

Prvi i osnovni preduvjet proizvodnje vrhunskog vina je vrhunsko grožđe, a za vrhunsko grožđe valja zahvaliti vinogradarima. Oni su zasadili lozu, usmjerili je da se penje i savija oko žice, orezivali je, štitili od bolesti i ubrali je u točno određeno vrijeme. Prvi je preduvjet ispunjen, no to još nije dostatno da biste proizveli kvalitetno vino. Podrumarstvo nije ništa manje zahtjevno : nije bilo nekada, a ni danas u vremenu vrlo uznapredovale tehnologije. Sama berba se odvija ranim jutrom, kod nas se berba odvija isključivo ručno. Nakon što je grožde ubrano i dopremljeno u podrum slijedi prva faza – runjenje i muljanje, a rezultat je masulj ( zgnječeno grožđe s peteljkom ). Grožđe se zatim tiješti. Sok se odvaja od bobica prije početka vrenja ( osim u iznimnim slučajevima kada podrumar želi izlučiti dodatne okuse i arome).

Od berbe grožda do muljanja, od muljanja do tiještenja i zatim vrenja treba proteći što manje vremena. Da bi se dobilo bijelo vino čistog okusa i mirisa, osim brze prerade važno je zaštititi mošt od oksidacije i odstraniti nečistoće. Nakon tiještenja mošt se obično sumpori, čime se suzbijaju nepoželjni mikroorganizmi i ubrzava taloženje različitih čestica nečistoće. Zati slijedi taloženje koje obično traje dvadesetak sati. Nečistoće također odvajamo postupkom flotacije (odvajanja krutih čestica iz mošta postupkom plutanja). Mošt se nakon toga pretače u bačve od nehrđajućeg čelika u kojima će fermentirati s pripremljenim slekcionairanim kvascima. Trajanje vrenja je različito, ovisi o količini šećera i temperaturi. Bijela vina se podvrgavaju takozvanom tihom vrenju na nižim temperaturama od 10°C kako bi vino zadržalo svježinu i aromu.

Proizvodnja crnog vina ima par razlika. Crno vino se proizvodi od sorti grožda koje sadržavaju antocijane – biljne pigmente koji daju crvenu boju. Nalaze se u kožici bobice. Crno vino se dobija vrenjem masulja – dakle soka i bobica zajedno. Nakon runjenja i muljanja sok se ne odvaja od kožice i sjemenki, već one ostaju uronjene u grožđani sok ( maceracija) kako bi iz njih izašla bojila, tanin i aroma. Za vrijeme maceracije počinje i vrenje  koje se odvija u bačvama od nehrđajućeg čelika.  Ono traje od nekoliko dana do 4 tjedna. Ova godina nam je donijela hladno proljeće, vruće i suho ljeto. Unatoč tome što je vegetacija zbog hladnog vremena kasnila očekujemo odličnu berbu i zdravo grožđe. Ovogodišnju berbu smo započeli sa današnjim danom, i nadamo se da ni ove godine neće izostati vrhunski rezultati.

I za kraj ovim putem želimo svim našim prijateljima vinarima i vinogradarima zdravu i uspješnu berbu grožđa.

Scroll to Top
Skip to content