TRS Vinarija

Dekan

Graševina je u vinogradarskom sortimentu hrvatske zacijelo najzastupljenija vinska sorta bijeloga grožđa. Sorta čije se porijeklo još nije sa sigurnošću utvrdilo. U hrvatskoj su je Nekada zvali grašica, a za njezin današnji naziv zaslužan je Bogoslav Šulek, hrvatski jezikoslovac. U kontinentalnim vinogorjima Hrvatske našla je drugu domovinu. Graševina je svoju popularnost zaslužila dobrom i redovitom rodnošću i još više kvalitetom grožđa, mošta i vina. Ta kvaliteta varira, ovisno o kraju, primjerice u istočnim vinogradarskim područjima Hrvatske njen mošt u prosjeku za 2 i više % bogatiji šećerom i s nešto manjim ukupnim kiselinama, dok je u zapadnim vinogorjima taj odnos obrnut. Vina graševine se stoga u sastavu razlikuju, ali im je zajednička prepoznatljiva ugodna aroma, zelenkastožuta boja i svjež i harmoničan okus.

Graševina je, suprotno zabludama, u dobrim regijama u stanju dati izvrsnu kvalitetu. Gdje dolazimo do naše Graševine Dekan. Vinograd je smješten na položaju  Dekan, jednom od ponajboljih položaja vinograda.  Vinograd na tom području star je 35 godina te njegova površina iznosi 1 hektar. Povoljni uvjeti te iznimna pozicija ovog vinograda daju vrhunsko grožde za vino iznimne kvalitete. Po položaju je vino i dobilo svoje ime. Vino je izraženije zlatno-žute boje. Mirisom prevladavaju voćne arome breskve, limuna i jabuka. Graševinu Dekan karakterizira ugodna svježina i lagani gorki okus koji je tipičan za nju. Puna slasna graševina, lijepo strukturiranog tijela; ozbiljno, ali istovremeno elegantno vino.

Sa Graševinom Dekan se odlično slaže morska i riječna riba, poput pastrve, šarana ili soma. Plodovi mora kao što su školjke pripremljene na buzaru, te jela od bijelog mesa, ali i uz meke i lagane sireve kao što je ukusni brie. 
Temperatura serviranja Graševine je od 9-10°C.

Svi vi koji se niste uvjerili u kvalitetu naših graševina, a posebice Graševine Dekan ostaje vam samo da je kušate. To možete u našim podrumima u Iloku, točioni u Sesvetama, ili pošaljite upit na mail info@vinarija-trs.com

Scroll to Top
Skip to content