TRS Vinarija

Graševina vinarije Trs

Graševina je svakako internacionalna sorta čije se porijeklo još nije sa sigurnošću utvrdilo. Neki izvori navode da je to francuska sorta, drugi da je rumunjska, a postoje i varijante da je talijanska ili austrijska. Prefiksi welsch, laški, olasz i vlašsky na raznim jezicima znače „from Wallachia“ ili na hrvatskom – „iz Vlaške“, što jasno upućuje na to da sorta dolazi iz južne Rumunjske, kako se taj predio zove već stoljećima. No, u samoj Rumunjskoj je pak nazivaju Riesling Italico. Porijeklo ipak nije toliko važno kao činjenica da je graševina ponajviše sorta podunavskih zemalja.
Naime, uzgajaju je sve podunavske zemlje; Rumunjska, Srbija, Hrvatska, Mađarska, Češka i Austrija, te još dvije koje to nisu – Italija i Slovenija.

Takvu je popularnost izgradila ponajprije zbog svojih za vinogradare zahvalnih osobina, poput velike i redovne
rodnosti, te odlične prilagodljivosti različitim tlima i tipovima kontinentalne klime.

Internacionalni imidž joj je već godinama narušen zbog dvaju razloga.

Prvi je osrednja kvaliteta kakvu je socijalistička ekonomija većine spomenutih zemalja desetljećima njegovala, a drugi je loše odabrano ime koje koristeći riječ Riesling u većini svojih sinonima prosječnom potrošaču u stvari poručuje kako je to kopija pravog Rieslinga. A nije. Takva je ocjena nepravedna.

Graševina je sorta značajno drugačijih svojstava od Rieslinga I nikako ih ne treba brkati. Bez obzira na to gdje je nastala, graševina je sigurno u Hrvatskoj pronašla svoju novu domovinu, jer osim što je ovdje uvjerljivo najzastupljenija sorta, nigdje se drugdje ne uzgaja ni približno u tolikim količinama. Primjerice, u mnogim kontinentalnim vinogorjima zauzima više od 50 posto ukupnih vinogradarskih površina. Hrvati su je toliko zavoljeli da su joj dali i posebno ime koje je proizašlo iz izgleda bobice u jednoj fazi zrenja kada je vrlo slična zelenom grašku. ( http://vinacroatia.hr/ )

Kristalno čista, slamnatožute boje sa zlatnim odsjajem ono je što graševinu vinarije Trs stavlja uz bok najboljima. Graševina Dekan ističe se svojom zlatno-žutom bojom. Mirisom prevladavaju voćne arome breskve, limuna i jabuka. Graševinu karakterizira ugodna svježina i lagani gorki okus koji je tipičan za nju.

Scroll to Top
Skip to content