TRS Vinarija

Novi proizvodi na tržištu

Vinarija Trs je nakon tri godine istraživanja kroz projekt Razvoj novih proizvoda od koštica grožđa plasirala na tržište tri nova proizvoda od sjemenki grožđa- ulje, brašno i ekstrakt od sjemenki grožđa. Novi proizvodi nastali su iz nusproizvoda u proizvodnji vina. Tijekom tri godine koliko je projekt trajao u suradnji s Prehrambeno tehnološkim fakultetom iz Osijeka istraživani su proizvodni procesi od razdvajanja sirovine do finalizacije novih proizvoda. Pripremljeni su HACCP planovi i tehničke specifikacije opreme za proizvodnju novih proizvoda dok su djelatnici vinarije stekli znanje za proizvodnju i komercijalizaciju novih proizvoda.

HLADNO PREŠANO ULJE OD SJEMENKI GROŽĐA 

Postupkom hladnog prešanja se iz raznih sorti osušenih koštica grožđa proizvede hladno prešano ulje namijenjeno prvenstveno za prehranu kao salatno ulje, ali je primjena i u kozmetičkoj industriji. Ulje je bogato esencijalnim masnim kiselinama (linolna, linolenska) koje čovjek mora osigurati prehranom radi pozitivnog utjecaja na srce i kardiovaskularni sustav. Konzumacijom ulja koštica grožđa smanjuje se rizik od srčanih bolesti za 41-55%, a zajedno sa tokoferolima i fitosterolima dovode do porasta razine HDL (dobar kolesterol) uz smanjenje LDL (loš kolesterol).
Ulje od sjemenki grožđa možete koristiti za masažu, utapkati ga ispod očiju, a za tretman kose dodati 10-15 kapi ulja u šampon za kosu ili par kapi rasporedite cijelom dužnom kose.


BRAŠNO KOŠTICE GROŽĐA

Pogača je vrijedan nusproizvod hladnog prešanja koštica grožđa. Njenim mljevenjem se dobije brašno koje zbog visoke nutritivne vrijednosti ima primjenu u prehrambenoj industriji (pekarska, konditorska), te kod pripreme smjese za stočnu hranu.


EKSTRAKT KOŠTICE GROŽĐA

Raznim postupcima ekstrakcije koštica grožđa i brašna dobivenog iz pogače dobiva se ekstrakt bogat bioaktivnim tvarima (polifenolima, flavonoidima i dr.) koji blagotvorno djeluju na organizam, smanjuju oksidacijski stres, neutraliziraju slobodne radikale, snižava razinu kolesterola u krvi te ima zaštitni učinak na krvožilni sustav i cijeli niz drugih benefita.

Za sve dodatne informacije javite se na mail info@vinarija-trs.com ili na broj mobitela 098667453
Scroll to Top
Skip to content