TRS Vinarija

Iločki Traminac

TraminacIločki Traminac TRS Vinarija 02 je sorta grožđa za koju se pretpostavlja da potječe iz Tramina u Južnom Tirolu.
Dijeli se na dvije varijacije – crveni Traminac te mirisavi Traminac.

Crveni je Traminac naziv dobio po karakterističnoj boji svojih bobica, te daje zlatnožuta i srednje jaka vina koja najčešće pripadaju kategoriji polusuhih te poluslatkih vina. Za razliku od njega, mirisavi Traminac daje vino slamnatožute do zlatnožute boje poznatog po intenzivnim aromama karakteristične upravo za traminac koje asociraju na ružu i marcipan. Uglavnom pripada kategoriji poluslatkih ili slatkih vina.

Iako se loza Traminca cijeni zbog vina koja daje, u isto vrijeme predstavlja veliki vinogradarski izazov. Naime, pupi rano u proljeće i zato je podložnija izmrzavanja dok je kasnije u svom vegetativnom periodu osjetljiva na brojne infekcije. Generalno ima slab prinos.

Grožđe može sadržavati velike količine šećera i zbog toga je moguće  postići visoke koncetracije alkohola u suhim vinima. S druge strane, niska kiselost i visok pH su problemi kod Traminca. U Hrvatskoj je Traminac preporučena sorta u svim vinogorjima kontinentalne regije. Međutim prema mišljenjima stručnjaka, zbog specifičnih pedoloških i klimatskih karakteristika najkvalitetnije područje za uzgoj Traminca je područje Iloka. Stoga je najpoznatiji Traminac onaj iločki Traminac. U Iloku su se od Traminca proizvodila vrhunska vina već početkom 18. stoljeća, gdje ga je donio knez Odeschalchi.

Vinarija Trs u svojoj ponudi ima polusuhi Traminac, i Traminac izborne berbe.

U našem polusuhom Tramincu naglašena je voćnost u mirisu jabuke i dunje, potom med i orašasti plodovi. U ustima vješto balansira voćnost i kiseline, uz gotovo svilenkast doživljaj na nepcu. Ostatak sladora je 5g/l i ima 14,5 % alkohola.
Najčešće se poslužuje kao aperitiv. Preporučuje se uz deserte, lagana bijela mesa i ribu.
Servira se pri temperaturi od 10-12°C.Naš Traminac izborne berbe 2016. poluslatki je Traminac, raskošne zlatnožute boje, dominatne aromatike orašastih plodova, meda i sočnog zrelog voća,nudi eksploziju okusa dugog trajanja. Ostatak sladora je 37g/l i ima 16% alkohola. Poslužuje se kao aperitiv ili uz deserte. Može se poslužiti i umjesto deserta.
Servira se na temperaturi od 10-12°C.

I nakon ove male kratke priče o Tramincima na nama je samo da vas pozovemo da ga kušate.

Scroll to Top
Skip to content