TRS Vinarija

Zlatna iločka zemlja

Obronci srijemskog vinogorja spuštajući se prema Dunavu kreiraju najljepše krajobrazne slike koje u kombinaciji s bogatom eno-gastro ponudom pozivaju na odmor i opuštanje.

Ovo prekrasno vinogorje smješteno je u najistočnijem dijelu Vukovarsko-srijemske županije i Hrvatske, na južnim i jugozapadnim obroncima Fruške gore sa središtem u Iloku, pa ga se nerijetko naziva i iločko vinogorje.

Zahvaljujući velikom broju sunčanih sati, brežuljcima na visini od 200 do 250 metara i ocjeditim tlima na prapornoj podlozi koja ne zadržavaju vlagu, vinova loza rađa grožđem visoke kvalitete, kao osnovnim uvjetom za proizvodnju vrhunskih vina koja iz Iloka odlaze u Hrvatsku, Europu i svijet. Od prve vinove loze, koju su u ovom kraju zasadili Rimljani još u 3. stoljeću, srijemsko vinogorje se neprestano širilo i danas se prostire na površini od oko 1500 hektara. Iako je njegova najrasprostranjenija sorta graševina koja daje vina laganija u tijelu i alkoholu, ali svježija u okusu s ugodnim kiselinama te svježim voćnim mirisima – traminac je nadaleko proslavio ovaj kraj. Upravo u ovim klimatskim uvjetima i na ovim položajima traminac pruža svoj maksimum te je po kvaliteti vodeći u Hrvatskoj, ali i izvan nje. Uz ove dvije najvažnije bijele sorte u vinogorju Srijema uzgajaju se chardonnay, rajnski rizling, pinot bijeli, pinot sivi, silvanac zeleni… Iako su crne sorte zastupljene u manjoj mjeri, njeguje se merlot, cabernet sauvignon i najvažnija frankovka za koju se smatra da joj je podrijetlo upravo na prostorima Srijema, Slavonije i Donje Austrije.

Posljednjih nekoliko godina sve se više proizvode i rose vina koja nastaju ranim odvajanjem pokožice boba grožđa iz procesa fermentacije, a baza su im uglavnom frankovka i cabernet sauvignon. To su suha vina koja se odlikuju ugodnom voćnom svježinom u mirisu i okusu, a primjereno ohlađena idealno su ljetno osvježenje. 18 vinara s vinskim podruma i uređenim kušaonicama vina sadržaj su Iločke vinske cestekoja prolazi ulicama Iloka i završava u pitoresknim vinogradima vidikovaca Vukovo i Principovac.

Ponudu srijemskog vinogorja upotpunjuju i vina 5 vinara sa susjednog vukovarskog područja. Neprekinuta tradicija od nevjerojatnih 1.800 godina proizvodnje vina u Iloku seže još u vrijeme starog Rima. Rimski car Probus u 3. stoljeću uvodi nove kvalitetne sorte na ovo područje, a čak su i Turci, unatoč vjerskoj zabrani konzumacije alkohola, trgovali iločkim vinom. Plemićka je obitelj Odescalchi u 17. stoljeću iz svojih podruma nudila prva vina u boci u Europi, poznata od 19. stoljeća i na engleskom dvoru. Koliko Britanci cijene vina ovog kraja govori i činjenica da se iločki traminac prije šezdesetak godina pio i na krunidbi kraljice Elizabete II.

https://www.okusi.hr/

Scroll to Top
Skip to content